Wieczorem zalewam płatki, a rano jem pyszne, zdrowe śniadanie. 2 dodatki wnoszą dużo dobrego
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To dzięki niemu mamy energię do działania, dlatego nie należy go pomijać. Jeśli więc rano macie problem z czasem i często nie zdążacie przygotować posiłku, pomyślcie o nim już wieczorem. Właśnie wtedy możecie nastawić nocną owsiankę. Jej przygotowanie jest banalne, a rano posiłek jest gotowy do zjedzenia.
Czym zalać płatki owsiane na owsiankę?
Jeśli chcecie przygotować owsiankę, płatki owsiane możecie zalać tak naprawdę różnymi płynami. Może to być przegotowana woda, mleko czy napój roślinny. Dobrze też sprawdzi się kefir, maślanka czy jogurt naturalny. Można też sięgnąć po sok owocowy lub warzywny, a nawet napar kawy. Wszytko zależy od waszych upodobań smakowych. Płyn najlepiej jeśli jest zimny, bo wtedy od razu możecie go wstawić do lodówki, bez konieczności czekania, aż przestygnie.
Jak zrobić nocną owsiankę z miodem i orzechami?
By przygotować nocną owsiankę płatków owsianych nie trzeba gotować. Wystarczy zalać je płynem, wymieszać i wstawić do lodówki. Przez kilka godzin płatki napęcznieją i zmiękną i będą idealne do jedzenia. Przed podaniem warto jednak wzbogacić je składnikami, które poprawią smak i wartość odżywczą potrawy. Ja stawiam na miód, który zawiera m.in. składniki zwięszkające odporność, a także na orzechy – doskonałe źródło witaminy E i zdrowych tłuszczów.
Przepis: Nocna owsianka z miodem i orzechami
Płatki owsiane z dodatkiem napoju roślinnego, płynnego miodu i orzechów pekan
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 350
Składniki
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki napoju roślinnego, mleka lub wody mineralnej
- 1-2 łyżeczki miodu
- kilka orzechów np. pekan, włoskich
Sposób przygotowania
- Nastawianie owsiankiPłatki owsiane wsyp do szklanki lub do miseczki. Zalej je zimnym płynem, przykryj np. kawałkiem folii spożywczej, wstaw na noc do lodówki.
- Wykańczanie owsiankiOwsiankę wyjmij z lodówki, możesz ją lekko podgrzać np. w kuchence mikrofalowej. Dosłodź ją do smaku miodem, posyp orzechami.
Jakie inne dodatki pasują do owsianki?
Ja do owsianki często dodaję miód i orzechy. Jednak tak naprawdę owsiankę można wzbogacić też innymi składnikami. Dobrze będą do niej pasować owoce świeże, suszone lub z konfitury czy syropu. Dobrze też sprawdzi się starta czekolada, wiórki kokosowe albo migdały w płatkach. Te dodatki można dodać do owsianki już rano. Wieczorem, razem z płynem można zaś dodać siemię lniane czy nasiona chia, które lepiej smakują, gdy namiękną.